·Gott nytt år

Hej hej!

Hoppas ni är glada och pigga! Hade ni skoj igår? Jag och min älskling firade in det nya året hos hans syster, sambo och barn. Vi åt en enorm tacobuffé som de fixat i ordning samt en mastig chokladtårta som vi bakade till efterrätt. Sedan spelade vi spel och käkade chips 😉 hur kul och mysigt som helst!

IMG_2676.JPG
Recept på världens godaste chokladtårta!

ALLA INGREDIENSER BÖR VARA RUMSVARMT! Börja med tårtan i tid då den kräver att du är tålmodig och har tid.

Botten
270g vetemjöl
75g kakao
1,5 tsk bikarbonat
3/4 tsk salt
170g osaltat smör
435g socker
1 krm äkta vanilj
3 ägg
3,5 dl standardmjölk (röd mjölk)

Värm ugnen till 175°. Sikta mjöl, kakao, bikarbonat och salt samman i en bunke. Ställ åt sidan.

Lägg smöret i en annan bunke och vispa med degkrokar eller assistent. Häll i vanilj i smöret och tillsätt sedan sockret. Vispa tills det är blandat ordentligt (ca 5 minuter). Det ska bli fluffigt. Skrapa ner kanterna med en slickepott då och då för att få med allt.

Vispa ner äggen ett i taget på låg hastighet. Här byter jag vill vispkrokar eftersom jag har elvisp.

Rör sedan ner mjölblandningen varvat med mjölken i tre omgångar:
Mjöl – mjölk – mjöl – mjölk – mjöl – mjölk

När smeten är klar så är den fantastiskt god! Väldigt len och underbar i smaken.

Smörj en 24cm springform med osaltat smör. Grädda längst ner i ugnen, på galler, i ca 30-40 minuter. Håll koll med en provsticka och se så den inte blir torr när den bakas. Vissa ugnar tar kortare tid och andra längre tid – min tog nästan 50 minuter…

Låt svalna på galler i 15 minuter. Vänd sedan tårtbotten uppochner på gallret (lägg gärna bakplåtspapper på gallret) och ta bort springformen helt. Låt svalna.

Fyllningar
Man kan ha upp till tre fyllningar eftersom tårtan blir ganska hög. Men vi har två.

1) Ett paket Ekströms chokladmousse med krisp. Blanda de två påsarnas innehåll med 1 dl kall standardmjölk för att få fastare fyllning. Vispa tills det blir fluffigt. Ställ kallt i minst 30 minuter.

2) Ett paket Ekströms hallonmousse. Blanda de två påsarnas innehåll med 1 1/4 dl kall standardmjölk för att få fastare fyllning. Vispa tills det blir fluffigt. Ställ kallt i minst 30 minuter. Ha gärna i lite hallon för mer syrlighet.

Garnering
Ett paket Ekströms chokladmousse med krisp. Blanda de två påsarnas innehåll med 2 dl kall standardmjölk. Vispa tills det blir fluffigt.
4-5 dl hårt vispad grädde
Färska eller tinade hallon
Grovriven choklad
Noblesse

Hur ni garnerar väljer ni själva. Jag har gjort denna tårtan några gånger och gör olika varje gång – förutom med grädden, den spritsar jag alltid!

Så låt fantasin flöda och tårtan smaka 🙂

IMG_2682.PNG
En tårta jag gjorde förrförra året, lite annorlunda garnering.

Kram
Mikki

Kommentarer

Inga kommentarer